Wetenschappelijk bewezen: Kortere werkdagen zijn gezonder en maakt productiever. Waarom gaan niet meer werkgevers overstag?

Samenleving
donderdag, 02 mei 2024 om 12:49
anp 465962329
Is de 9-tot-5-baan, vijf dagen per week bij de baas op kantoor, nog wel van deze tijd? Het idee dat dit voor werkgevers en werknemers tot de beste resultaten leidt, is allang achterhaald. Volgens vele wetenschappelijke onderzoeken zijn kortere werkdagen en een kortere werkweek een stuk gezonder, en wordt er ook nog eens meer werk verzet dan in de traditionele setting.
Door de corona-crisis zijn de mogelijkheden van hybride werken in een stroomversnelling terechtgekomen. Door noodgedwongen thuiswerken werden eettafels ingericht tot thuiskantoren, en zetten we massaal vraagtekens bij de werktijden zoals we die kenden, schrijft Flair.
Zesurige werkdag
BBC-journalisten Bryan Lufkin en Jessica Muddit schreven rond die tijd een uitgebreid pleidooi voor het verkorten van de werkweek, bestaande uit minder dagen en minder uren. Onderzoek toont immers aan dat de beste werkweek bestaat uit 35 uur of maximaal zes uur per dag.
Voordelen
In Scandinavië zijn ze al een stuk verder met het implementeren van kortere werkdagen. Zweeds onderzoek toonde al in 2016 aan dat werknemers die zes in plaats van acht uur werkten – met hetzelfde takenpakket en dezelfde voorwaarden – zich veel minder ziek meldden, terwijl hun productiviteit en gezondheid verbeterden. Ze werkten zodoende effectiever én haalden meer voldoening uit hun werk, kopte ook de New York Times.
Strakkere agenda
Maar er is meer. Uit IJslands onderzoek blijkt dat minder werkuren zorgen voor een strakkere agenda. Werknemers handelen snelle kwesties af per mail in plaats van met de zoveelste langdradige vergadering. Ook houden ze minder koffiepauzes en doen ze boodschappen buiten werktijd.
Gelukkiger, gezonder, meer betrokken
En het allerbelangrijkste: ze zijn gelukkiger, gezonder en meer betrokken personeel, met minder kans op burn-outs, bore-outs of depressie op de werkvloer. Je vraagt je af waarom er niet meer werkgevers overstag gaan.